sobota, 9 października 2010

Szybkie ciasto ponczowe z owocami.

Na podstawie jabłecznika Liski, ale z dodatkiem ponczu, dzięki któremu ciasto jest pysznie wilgotne i znacznie dłużej zachowuje świeżość. Można piec z dowolnymi owocami. 
Składniki (na kwadratową blaszkę o boku 24 cm):
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1,5 szklanki mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki wody
- 1 łyżka octu
- owoce, u mnie ok. pół kilko pokrojonego na kawałki rabarbaru
- syrop (pół do 3/4 szklanki kompotu rabarbarowego podgrzanego z sokiem z połowy cytryny)
Wykonanie:
Jajka ubić z cukrem ok. 3 minut. Dodać pozostałe składniki, zaczynając od płynnych, a na końcu mąkę z proszkiem. Przelać do formy i poukładać na cieście owoce. Piec w temperaturze 190 st C przez 30-35 minut lub do suchego patyczka. Jeszcze gorące ciasto ponakłuwać patyczkiem do szaszłyków i polać równomiernie ciepłym ponczem, odstawić do lekkiego przestudzenia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz