Oczywiście każdy ma swój własny, sprawdzony od pokoleń przepis, ale postanowiłam podzielić się swoim. A właściwie to nie jest przepis, tylko zarys przepisu :)
Składniki:
- ok. 60 dag mąki
- ok. 3/4 szklanki wrzątku
- szczypta soli
- ok. pół kubka jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany.
- ok. 3/4 szklanki wrzątku
- szczypta soli
- ok. pół kubka jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany.
Wykonanie:
Mąkę wymieszać z solą, utworzyć wulkan (kopczyk z zagłębieniem), do krateru wlać wrzątek i szybko wymieszać z mąką przy pomocy noża. Dodać zimną śmietanę/jogurt i zagniatać do otrzymania gładkiego, elastycznego ciasta.
Wychodzi z tego niecałe 50 moich pierogów (o boku min. 10 cm :))
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz