piątek, 15 października 2010

Ciastka z masłem orzechowym



Od niedawna odkrywam wspaniały świat ciastek :) W ciągu ostatnich kilkunastu dni przerobiłam już maślankowe ciastka czekoladowe Dorotus, owsiane z kokosem (wybitne, może kiedyś zamieszczę przepis, tym razem zniknęły zanim zdążyłam zdrobić zdjęcie :)), owsiane z żurawiną i białą czekoladą i te oto właśnie orzechowe.
Byłam naprawdę bardzo miło zaskoczona tymi ciastkami. Tak na codzień nie jestem jakąś ogromną fanką masła orzechowego w jego typowych formach spożycia, chociaż oczywiście zdażyło mi się już je wyjadać łyżką prosto ze słoika w chwilach desperacji (i braku Nutelli :)). PB&J do mnie jakoś nie przemawia, kanapka Elvisa mnie trochę zamula i oczywiście przeraża monstrualną ilością kalorii - właściwie masło orzechowe najczęściej wykorzystuję do dressingu do sałatek w stylu azjatyckim (PB + sos rybny + sos chilli + czosnek = mmmmhmmm... :)) No ale ciasteczka wyszły oszałamiające - kruche, mocno orzechowe, delikatnie słonawe (uwielbiam sól w deserach!) i naprawdę uzależniające. Nie da się skończyć na jednym!
Przepis pochodzi z The Great Christmas Cookie Swap Cookbook wydanej przez Good Housekeeping. Wyszło mi 9 dużych (z jednej łyżki ciasta, ponad 10 cm średnicy) i 16 mniejszych (z jednej łyżeczki ciasta, ok. 6 cm) ciasteczek. Używałam miarki amerykańskiej, ale jest to bez znaczenia - ważne jest tylko, by odmierzając składniki do jednego przepisu trzymać się jednej miarki.

Składniki: 
- 1 szklanka mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- nieco ponad 1/4 łyżeczki soli
- 1 szklanka masła orzechowego (użyłam gładkiego - smooth)
- 110 g masła
- 1/2 szklanki brązowego cukru - użyłam dark muscovado
- 1/2 szklanki białego cukru
- 1 duże jajko
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- dodatkowo: biały cukier

Wykonanie:
Nagrzać piekarnik do 175 st. C. W miseczce wymieszać mąkę z proszkiem, sodą i solą. W osobnym większym naczyniu utrzeć mikserem masła i cukry na średnich obrotach miksera, kilka minut. Zmniejszyć obroty i dodać jajko i ekstrat waniliowy, miksować do uzyskania kremowej konsystencji. Dodać mieszankę z mąką i miksować dalej na niskich obrotach tylko do połączenia składników.
Blachę do pieczenia (najlepiej taką dużą, z piekarnika) wyłożyć papierem. Nakładać ciasteczka łyżką lub łyżeczką lub, najprościej, łyżką do lodów, rozmieszczając je 5-8 cm od siebie. Na pewno nie uda się zmieścić wszystkich ciastek na jednej blaszce!* Na talerzyk wysypać nieco cukru i, zanurzając w nim widelec, wyciskać widelcem wzór kratki na ciastkach, jednocześnie spłaszczając je. Piec ok. 12-14 minut, na półce powyżej połowy wysokości piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odczekać kilka minut i przenosić na talerz lub kratkę do całkowitego wystudzenia. Polecam jeszcze ciepłe, ze szklanką zimnego mleka :)

* Dobra rada Good Housekeeping: Jeżeli mamy tylko jedną dużą blachę, przed nałożeniem kolejnej porcji ciastek warto oblać tył blachy zimną wodą. Schłodzenie blaszki sprawi, że ciastka nam się tak szybko nie rozpłyną, nie będą się łączyć ze sobą i pozostaną pulchniejsze.

1 komentarz:

  1. Uwielbiam ciastka z masłem orzechowym - zresztą, uwielbiam po prostu wszystko co zawiera masło orzechowe! :)

    OdpowiedzUsuń