sobota, 9 października 2010

Letni torcik bezowy.

Na ostateczne pożegnanie lata, w ostatni (ponoć) słoneczny weekend tego roku i jednocześnie ostatni weekend moich wakacji. Już tęsknię za malinami!
Składniki (torcik o średnicy ok. 20 cm):
Na blaty bezowe:
- 3 duże białka
- szczypta soli
- 9 łyżek cukru
- 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- łyżeczka ekstraktu waniliowego.
- do przełożenia: bita śmietana (z ok. 200 ml kremówki), owoce, creme patissiere.
Wykonanie:
Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia narysować 3 okręgi o średnicy 20 cm - pomoże to uformować w miarę równe blaty. Uwaga! Bezy rosną w czasie pieczenia.
Białka z solą ubić na sztywno. Stopniowo dodawać cukier i miksować dalej, aż masa zgęstnieje i zrobi się błyszcząca. Delikatnie wmieszać przesianą mąkę ziemniaczaną i ekstrakt waniliowy. Masę białkową wyłożyć na blachę, włożyć do piekarnika i natychmiast obniżyć jego temperaturę do 150 st. C. Piec ok. 90 minut, a następnie zostawić w zamkniętym piekarniku do całkowitego wystudzenia, nawet przez całą noc.
Żeby stworzyć torcik, należy przełożyć blaty kremem cukierniczym i ewentualnie niewielką ilością owoców. Na wierzch wyłożyć bitą śmietanę i owoce.
Bezy można przygotować wcześniej, ale tort przekładamy kremem dopiero w dniu podania - jeżeli przygotujemy go wcześniej, beza stanie się wilgotna i straci chrupkość.

2 komentarze: