czwartek, 13 maja 2010

Tartaletka ze szparagami.

Jedna z moich propozycji na lunch. Świetnie się sprawdza jako drugie śniadanie na uczelni - tartaletka jest łatwa w transporcie, pelnoziarnisty spód (niski indeks glikemiczny!) daje zastrzyk energii, a nie wywołuje senności, jak pączek czy drożdżówka, no i trudno się nią ubrudzić (przerabiałam już fartuch umazany sosem pomidorowym - strach w oczach pacjentów gwarantowany, gdyż wygląda to dość... krwawo :)). 
Przepis na pâte brisée, czyli kruche ciasto (ale po francusku brzmi ciekawiej :)) jest uniwersalny. Korzystam z niego również w słodkich wypiekach, np. w pumpkin pie  - używam wtedy zwykłej mąki i czasem dodaje łyżeczkę cukru, chociaż wg mnie nie ma takiej potrzeby. Po upieczeniu ciasto charakterystycznie listkuje, nieco przypominając ciasto francuskie.
Składniki (na foremkę o śr. 13 cm):
Na ciasto: 
- 50 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 25-30 g zimnego masła
- 1-2 łyżeczki lodowatej wody
- szczypta soli
Na nadzienie:
- 3-4 ugotowane białe szparagi, pocięte na 3 cm kawałki
- 5 małych kapeluszy pieczarek, w plasterkach
- jajko
- łyżka mleka
- pół łyżeczki pesto genovese
- parmezan
- sól i pieprz
Wykonanie:
Przygotować ciasto: Masło rozetrzeć z mąką i solą na zacierki, dodać wodę, szybko zagnieść i odłożyć na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć nim natłuszczoną foremkę, pamiętając, by nie naciągać ciasta, bo inaczej skurczy się w czasie pieczenia. Fragmenty ciasta wystające poza brzeg foremki odciąć lub podwinąć pod spód. Obciążyć suchą fasolą i piec 10 minut w 225 C.
Przygotować nadzienie: Przygotować szparagi, ułożyć na podpieczonym spodzie. Podsmażyć pieczarki, najlepiej bez tłuszczu na teflonowej patelni, pamiętając, by nie było im zbyt tłoczno. Wyłożyć na szparagi. Jajko rozbełtać z mlekiem, pesto, solą i pieprzem, wylać na szparagi. Posypać z wierzchu tartym parmezanem i zapiekać ok. 15 minut lub aż wierzch się zezłoci w 200 C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz